Antonio Muñoz Molina: Öinen ratsumies (Tammi 2010)

Perjantai 4.3.2011 - VN

Oinen_ratsumiesÖinen ratsumies käsittelee upealla tavalla monia nyky-yhteiskunnan perusteemoja. Sellaisia kuin juurettomuus, maalta muutto, murrosikä, sukupolvien väliin aukeava ymmärtämättömyyden kuilu, tasapainoisen elämän ja uran luomisen välinen ristiriita, perhesiteiden lujuus.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Öinen ratsumies, Antonio Muñoz Molina, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

Anilda Ibrahimi: Punainen morsian (Tammi 2010)

Sunnuntai 16.1.2011 - VN

Punainen_morsianAlbanian perinteinen vuoristolaiskulttuuri on omituinen sekoitus patriarkaalisuutta ja matriarkaalisuutta. Naimaikäisten tytärten kunniallisuutta ja koskemattomuutta suojellaan lähes vainoharhaisesti. Tytöiltä puuttuu itsemääräämisoikeutta ja vapautta.

Silti miehet näyttäytyvät heikkoina vätyksinä, saamattomina ja mammojen lelliminä nahjuksina. Sellaisina joilla ei ole kodin katon alla paljoakaan sanavaltaa. Suvun naiset monessa sukupolvessa suorastaan työntävät talon miehet kylän baariin illaksi, etteivät miehet ankealla läsnäolollaan pilaa naisten hauskaa, lämminhenkistä ja virkistävää koti-iltaa.

Meillä äidit haluavat tyttärilleen mahdollisimman hyvän miehen: kiltin, luotettavan, raittiin yms. Toisin on Albaniassa. Äitejä ei paljon sureta, jos tyttären mies häiden jälkeen osoittautuu alkoholisoituvaksi luuseriksi. Mieshän nyt vaan on vieras kotonaan, naisen onni ei riipu aviomiehestä vaan lapsista. Koti kuuluu suvun naisille. Miehessä tärkeää on vain se, että hän tulee kunniallisesta perheestä, eivät hänen luonteensa tai henkilökohtaiset ominaisuutensa.

Lue lisää kirja-arvostelusta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anilda Ibrahimi, Punainen morsian, Tammi, Keltainen kirjasto, Umami

Alice Munro: Liian paljon onnea (Tammi 2010)

Maanantai 3.1.2011 - VN

Liian_paljon_onneaAlice Munro kirjoittaa hienoja novelleja. Ne ovat olevinaan kielellisesti ja juonellisesti yksinkertaisia, mutta oikeasti ne eivät sitä ole. Sen sijaan hänen lukijaystävälliset tekstinsä ovat omaperäisellä tavalla koskettavia.

Lue lisää kirja-avostelusta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alice Munro, Liian paljon onnea, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu

Herta Müller: Tänään en halunnut tavata itseäni (Tammi 2010)

Torstai 16.12.2010 - VN

img_5667.jpgKun on vaikea ja ahdistava päivä edessä, on haaveet ja tunteet karistettava tietoisuudesta.

Eletään Ceausescun Romaniassa, totalitaarisessa yhteiskunnassa, diktatuurissa. Turvallisuuspoliisin epäluotettavaksi leimaama, vaatetehtaassa työskentelevä nainen on joutunut säännöllisen poliisikuulustelun kurimukseen.

Lue lisää kirja-arvostelusta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Herta Müller, Tänään en halunnut tavata itseäni, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

Amos Oz: Älä kysy yöltä (Tammi 2010)

Sunnuntai 7.11.2010 - VN

ala_kysyAutiomaa on kirjassa lähes pääosassa. Keinotekoinen moderni pikkukaupunki Israelissa, Tel Kedar, on tyhjästä luotu keskelle kuumuutta, hiekkaa ja kaikkia ajateltavissa olevia ankaria luonnonoloja.

Lue lisää kirja-arviosta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Amos Oz, Älä kysy yöltä, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

Paul Auster: Näkymätön (Tammi 2010)

Torstai 14.10.2010 - VN

NakymatonPaul Auster vaihtaa kirjan eri osissa persoonamuotoa: ensimmäinen, nimeltään Kevät, on kirjoitettu yksikön ensimmäisessä, toinen (Kesä) yksikön toisessa ja kolmas osa (Syksy) yksikön kolmannessa persoonassa. Myös aikamuodot vaihtelevat: Kevät on imperfektissä, Kesä ja Syksy preesenssissä.

Lue lisää arvostelusta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Paul Auste, Näkymätön, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

J.D.Salinger: Franny ja Zooey. (Tammi 2010)

Torstai 7.10.2010 - VN

FrannyJ.D.Salingerin romaani Franny ja Zooey on kovasti intellektuaalinen teos – ehkä liiankin.

Lue lisää kirja-arviosta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: J.D.Salinge, Franny ja Zooey, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu

Philip Roth: Indignation. Vintage Books (2008).

Tiistai 31.8.2010 klo 22:56 - VN

img_5331.jpgVietnamin sota on hyvin tunnettu, onhan se maailman ensimmäinen tv-sota. Siitä on kirjoitettu paljon ja tehty myös monia vaikuttavia sodanvastaisia elokuvia. Vähemmän tunnettu sota on Korean sota 50-luvun alkuvuosilta.

Philip Rothin uusimman romaanin puitteet asettaa tämä hieman pimentoon jäänyt sota. Pääpaino kirjassa on kotirintaman tapahtumilla mutta Koreassakin käydään kärsimässä ja sodan järjettömyyttä kokemassa.

Indignationin alku on sujuvaa lapsuuden kuvausta New Jerseyn köyhälistökortteleista. Marcus Messner on juutalaisen perheen lahjakas poika, joka aloittaa yliopisto-opintonsa innokkaasti ja tunnollisesti. Hän haluaa tuottaa iloa vanhemmilleen ja samalla välttää kutsunnat ja sotaan joutumisen; asetusten mukaanhan collegessa opiskelevat olivat Koreaan lähdöltä turvassa.

Monet pikku asiat lähtevät kuitenkin Marcuksen osalta menemään väärään suuntaan. Hän deittailee fiksun mutta hieman vääränlaisen tytön kanssa, ei jaksa innostua osakuntaelämästä koska haluaa mieluummin opiskella ja saa siitä epäsosiaalisen maineen, joutuu itärannikon vapaammasta ilmapiiristä tulleena hankauksiin Ohiossa sijaitsevan collegensa konservatiivisten arvojen kanssa jne. Yksittäisinä asioina moiset pienet vastoinkäymiset olisivat mitättömiä mutta pienistä puroista muodostuu lopulta yllättävänkin iso virta. Tunnollisuus ja ahkeruus eivät takaa Marcukselle auvoisia ja huolettomia opiskeluvuosia.

Indignation ja Rothin toinen mestariteos Amerikkalainen pastoraali muistuttavat toisiaan: sukupolvien välisiä törmäyksiä kuvataan raastavan kaunistelemattomasti, omaa elämäänsä – saatikka omien lastensa elämää – ei voi liikaa suunnitella tai hallita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Philip Roth, Indignation, kirja-arvostelu

John Irving: Viimeinen yö Twisted Riverillä. Tammi (2010).

Keskiviikko 28.7.2010 - VN

Eri kirjat mutta paljon yhteistä: Irvingin taannoinen Keltaisen (pokkari)kirjaston Kunnes löydän sinut ja uusin keltsi, Viimeinen yö Twisted Riverillä, muistuttavat mukavasti toisiaan.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: John Irving, Viimeinen yö Twisted Riverillä, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu

Pascal Mercier: Yöjuna Lissaboniin. Tammi (2010).

Tiistai 29.6.2010 - VN

Yojuna

Kuusissakymmenissä oleva, yksinäistä, tasaista arkea elävä lukion kielten opettaja tekee irtioton. Hän päättää kesken tavallisen koulupäivän hypätä Portugaliin matkaavaan junaan, lähteä kotikaupungistaan Bernistä löytöretkelle Euroopan laidalle Lissaboniin. Sattumalta divarista löytynyt, tuntemattoman portugalilaisen kirjoittajan filosofinen pikkukirja toimii pontimena outoon päähänpistoon.  Kyseisen kirjan kirjoittaja, lääkäri Amadeu Prado, paljastuu kirjansa ensisivuilta lähtien päähenkilö Gregoriuksen sielunveljeksi.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pascal Mercier, Yöjuna Lissaboniin, Tammi, kirja-arvostelu, Umami, Keltainen kirjasto

Eila Pennanen: Tilapää. Wsoy (1968).

Tiistai 8.6.2010 klo 18:21 - VN

TilapaaEila Pennasen Tilapää tuntui kepeältä, muttei suinkaan pinnallisen viihteelliseltä. Taannoin pohdin Sieppari ruispellossa –klassikkoa arvioidessa, miten tietyn aikakauden nuorison puhekieltä pitäisi suomeksi kääntää tai tekstiksi pukea. Tilapää vei saman kysymyksen äärelle. Puhekieltä Pennanen tuskin oli edes tavoitellut mutta sujuvaa nuorison yleiskieltä tämä kyllä oli. Sitä nastaa ja eri keljua. Aitoa tai ei, en osaa sanoa, helposti teksti kuitenkin otti mukaansa. Pennasella oli outo tapa jättää kysymyslauseista kysymysmerkit pois. Miksiköhän? Ei kun siis miksiköhän.

Nuori yksinhuoltajaäiti kärvistelee entisen, nykyisen ja tulevan elämänsä välimaastossa. Veto baareihin on kova, ikioman pikkulapsen hymy kuitenkin lämmittää elämän kylmyyden keskellä ja tulevaisuudesta pitäisi osata rakentaa vakaampaa, onnellisempaa ja turvallisempaa, kuin mitä menneisyys ja nykyhetki ovat. Taustana on 60-luvun lopun Suomi, jossa Vantaa on nousemassa Helsinkiä ympäröiville pelloille, Stockalla kukkivat sääty-yhteiskunta ja luokkajako, levottomat nuoret diggaavat Neuvostoliittoa.

Henkilöhahmot ovat pääosin uskottavia ja sopivan särmäisiä. Tendenssikirjallisuutta tai ei, mutta kirjan ainoat fiksut, vakaat ja viisaat - Eero ja Petri – ovat kommunisteja. Pennanen ei silti sorru paatokseen, kepeä ja humaani tyyli säilyvät läpi kirjan. Nuorten seksuaalisuutta Pennanen kuvaa vanhoista Suomi-leffoista tutulla viittauksenomaisella ja niukalla tyylillä. Moista ei enää oikein taida mistään löytää.

Kirjan lopussa Helsingin levoton ja ankea arki vaihtuu automatkaan halki Euroopan ja Rivieran aurinkoon. Moinen tilan ja tunnelman vaihdos ei ole kirjallisesti helppo toteuttaa mutta Pennanen onnistuu silti jotenkuten. Kansainvälisen nuorison keskelläkin Tuula profiloituu täyspäisenä oman tien kulkijana.

Kirjan loppu hieman yllättää. Ainakin Aslan ry:n mielen mukainen se on. Tilapään kaltaisissa arjen kuvauksissa loppu ei tosin ole tärkeä. Tilapää on kirja, jonka hyvää kokonaisuutta edes hieman ontto loppu ei pilaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eila Pennanen, Tilapää, kirja-arvostelu

Orhan Pamuk: Viattomuuden museo. Tammi (2008).

Keskiviikko 19.5.2010 - VN

viattomuuden_museo.jpgOnko vaikea rakkaus Kemalille vain koukuttava päihde? Voihan myös työstä, seksistä, uskonnosta, rahasta, ruuasta, vallasta jne. muodostua ihmiselle päihde. Miksei rakkaudestakin?

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Orhan Pamuk, Viattomuuden museo, kirja-arvostelu, Keltainen kirjasto, Tammi, Umami

J.D. Salinger: Sieppari ruispellossa. Tammi (1951).

Torstai 22.4.2010 - VN

Hiljattain kuolleen J.D.Salingerin Sieppari ruispellossa- klassikosta on otettu jälleen uusi painos. Keltaisessa kirjastossa teos on ilmestynyt kahteen kertaan, kahtena eri suomennoksena. Tämä nyt otettu painos on jälkimmäisestä, Arto Schroderuksen suomennoksesta vuodelta-04.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tammi, kirja-arvostelu, Keltainen kirjasto, Sieppari ruispellossa, J.D. Salinger

Italo Calvino: Tämä vaikea elämä. Tammi (1963-65).

Torstai 15.4.2010 - VN

Tämä vaikea elämä sisältää kolme novellia tavallisen ihmisen joutumisesta itseään vahvempien voimien riepottelemaksi.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tammi, kirja-arvostelu, Keltainen kirjasto, Tämä vaikea elämä, Italo Calvino

W.G.Sebald: Saturnuksen renkaat. Tammi (1995).

Tiistai 6.4.2010 - VN

Englannin autioituva kaakkoiskulma inspiroi W.G.Sebaldin, taannoin auto-onnettomuudessa kuolleen kirjailijan/esseistin/professorin, huimaan kirjalliseen työhön. Kirjailijan muistikuvat omasta elämästä ja alitajunnasta nousevien tunnelmien mieleen palautumiset, apeus ja kaiho sekoittuvat ja vuorottelevat kiintoisien ja unohdettujen historian tarinoiden ja henkilöiden kanssa.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tammi, kirja-arvostelu, Keltainen kirjasto, Saturnuksen renkaat, W.G.Sebald

John Irving: Kunnes löydän sinut. Tammi (2005).

Sunnuntai 28.2.2010 - VN

Kunpa pääsisi filmitähdeksi, saisi miljoonatulot ja kävisi naisten keskuudessa mieletön flaksi. Siinä yleinen miehinen toive, jota vastaan John Irving käy polemisoimaan kirjassaan Kunnes löydän sinut.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tammi, kirja-arvostelu, Keltainen kirjasto, John Irving, Kunnes löydän sinut

Jean Echenoz: Pitkä juoksu. Tammi (2008).

Sunnuntai 14.2.2010 - VN

Pieni kirja luonnon oikusta. Emil Zatopek piti kivusta ja juoksi täysin väärällä, epätaloudellisella ja raskaan rumalla tyylillä. Kyky ylittää kipukynnys mahdollisti kuitenkin eläimellisen harjoittelun, mikä toi mukanaan huiman olympiamenestyksen.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tammi, kirja-arvostelu, Keltainen kirjasto, Jean Echenoz, Pitkä juoksu

Cesare Pavese: Kuu ja kokkotulet. Wsoy (1950).

Tiistai 9.2.2010 klo 22:36 - VN

kuu_ja_kokkotulet.jpgHarvoin olen lukenut yhtä tasapainoisen ja taidokkaan romaanin! Monta eri kerronnan tasoa oli ikään kuin sulatettu yhdeksi kauniisti soljuvaksi tekstiainekseksi, hehkuvan notkeaksi sanavirraksi.

Kuussa ja kokkotulissa jokainen virke, lause ja jokainen yksittäinen sanakin on juuri oikealla paikallaan. Kaikki teemat ja aikatasot maalataan alituisesti näkyviin, ne ovat läsnä jokaisessa lauseessa, limittäin lomittain ja yhteen liuenneina.

Kuu ja kokkotulet yhdistelee teemoja. Syvä kotiseuturakkaus sekä luonnon ja yksinkertaisen ihmiselon kauneus ovat Paveselle tärkeitä, mutta tämän romanttisen, suorastaan myyttisesti kuvatun aineksen rinnalla ja seassa kulkee realistinen ja kärkevä yhteiskuntakritiikki höystettynä pessimistisellä elämän tarkkaamisella. Ihmiskuvaus on kaunistelemattoman rehellistä mutta silti samaan aikaan lämmintä ja humaanin ymmärtävää.

Ajallisesti kirjassa on myös hyvin monta tasoa. Jokaisella henkilöllä kuvattavat aikatasot vaihtelevat. Esimerkiksi päähenkilössä yhdistyvät jatkuvasti lapsuus, nuoruus, vuodet Amerikassa ja paluu keski-iässä kotiseudulle. Hänen ystävällään Nutolla taasen sodan värittämä lähimenneisyys ja tulevaisuus kotikylässä. En muista toista kirjaa, jossa näin totaalisella tavalla on osattu kirjallisesti kuvata, kuinka ihmisen kaikki elämänvaiheet ovat jatkuvasti hänessä läsnä.

Luonnon kuvaus oli omaperäistä, vailla fraaseja. Luonto oli jotain pyhää, se oli osa kaikkea.

Kuun ja kokkotulien perusteella Cesare Pavese on ilman muuta yksi Italian 1900-luvun lahjakkaimmista kirjailijoista. Traagisen elämän viimeiseksi jäänyt teos yltää tasolle, jossa ei hirveää tungosta ole.       

Kun kirjallisen tuotoksen tasoa on näin paljon tässä kehuttu, niin täydet pisteet täytynee antaa myös kirjan suomentajalle Jorma Kaparille.

 

1 kommentti . Avainsanat: Cesare Pavese, Kuu ja kokkotulet

Kim Echlin: Kadonneet. Tammi (2009).

Maanantai 11.1.2010 - VN

Euroopalla on lähihistoriassaan omat kansanmurhansa ja suuret sotansa. Ehkä niiden käsittelyyn ja työstämiseen on sidottu siksi paljon energiaa, että muut vastaavan kaltaiset, kauempana tapahtuneet, ovat meillä hyvin vähän puhuttuja ja tunnettuja.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tammi, kirja-arvostelu, Keltainen kirjasto, Kim Echlin, Kadonneet

Ruth Prawer Jhabvala: A New Dominion. Granada Publishing (1972).

Torstai 31.12.2009 klo 22:50 - VN

DominionLöysin tämän hienon kirjan hotellin aulasta Tallinnassa kirjojen kierrätyslaatikosta. Hintalappu kertoi sen olevan ostettu alunperin kanadalaisesta kirjakaupasta, kirjoittaja on puolestaan saksalais-puolalais-juutalainen mutta Englannissa kasvanut, sittemmin intialaisen kanssa naimisiin mennyt ja sitä kautta kyseiseen maahan tutustunut ja siellä asunut.

Myös itse kirjassa maat, kansat ja kulttuurit sekoittuvat samanlaisella, monipolvisella tavalla.

Kirjan näyttämönä on 1970-luvun Intia: pääkaupunki Delhi, pyhä kaupunki Bombay ja pari pienempää paikkakuntaa. Intialaisia edustavat rikas aatelisleskirouva Asha, hengellinen hinduguru Swamiji ja huoleton tavallinen nuorukainen Gopi. Länsimaisuuden henkilögalleriaan tuovat puolestaan brittiläinen mammanpoika Raymond, reput selässä seikkailevat kulkuritytöt Lee ja Margaret sekä maasta häädön saava vanha lähetystyöntekijä Miss Charlotte. Tarina, jossa toisilleen aluksi tuntemattomien päähenkilöiden tiet risteävät, kohtaavat ja eroavat on hyvin rakennettu.   

Raymond on järkevän, pidättyvän, estoisen ja hygieenisen länsimaalaisen perikuva - kuin Niles Crane tv-sarjasta Frasier. Hieman liian stereotyyppinen on myös Asha kaikkine diivan elkeineen ja monine oikkuineen, mutta muuten henkilökuvaukset olivat mielestäni onnistuneita, sellaisia sopivan särmikkäitä ja ristiriitaisiakin. Varsinkin tunteensa ilmaiseva, avoin ja carpe diem-fiiliksellä elämässään eteenpäin tarpova Gopi ja hänen länsimainen vastinparinsa Lee olivat romaanin henkilöinä napakymppejä. Heidän kauttaan Prawer Jhabvala ylistää nuoruutta tavalla, joka harvoin onnistuu 5-kymppiseltä.

Vaikka kirjassa oli hieman poliittista analyysiakin intialaisen yhteiskunnan kehityksestä, samoin kuin polun päitä vaikka uskontodialogin ja uskontopsykologian suuntaan, niin A New Dominion on kuitenkin ennen kaikkea fiktiivisrealistinen kuvaus ihmeellisestä Intiasta, sen tavoista ja kulttuurista, ihmisten erilaisuudesta ja samanlaisuudesta, kiehtovista kohtaloista ja pienten ihmisten yrityksistä muovata elämäänsä mitä erilaisimpiin suuntiin mitä erilaisimmista lähtökohdista käsin. 

Hyvä lopetus hienolle kirja-vuodelleni!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruth Prawer Jhabvala, A New Dominion

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »