W.G.Sebald: Huimaus (Tammi 2011)

Perjantai 30.9.2011 - VN

img_2965.jpgW.G. Sebaldin tyyli on persoonallinen ja teksti omaleimaista. Taustatyö on tehty hyvin ja vahva yleissivistys paistaa kaikessa läpi. Huimauksen tunnelma on omaperäinen, Sebaldilla on hieno kyky yhdistellä sujuvasti ihmeellisyyttä ja arkisuutta.

Lue lisää kirja-arviosta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: W.G.Sebald, Huimaus, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu

Colm Toibin: Brooklyn (Tammi 2011)

Keskiviikko 14.9.2011 - VN

Brooklyn kertoo kahden kotimaan loukussa olemisesta.img_2888.jpg

Siirtolainen elää tahtomattaan kahdessa maailmassa. On kotiseutu kotiseudun ihmisineen ja on uusi asuinympäristö sen uusine ihmissuhteineen. Liikkuminen näiden kahden maailman välillä on henkisesti vaikeaa.

Lue lisää kirja-arvostelusta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Colm Toibin, Brooklyn, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

Sarah Waters: Vieras kartanossa (Tammi 2011)

Maanantai 8.8.2011 - VN

img_6314.jpgKeltaisessa kirjastossa julkaistut romaanit edustavat usein tämän päivän modernia kirjallisuutta. Tyyli ja rakenteet ovat uusinta uutta. Walesilaisen Sarah Watersin (s. 1966) pari vuotta sitten kirjoittama Vieras kartanossa on sitä vastoin piristävä tuulahdus perinteisen romaanitaiteen maailmasta. Miljööt, dialogit, asioiden kuvaustapa ja henkilögalleria ovat peribrittiläisiä, suoraan sieltä Agatha Christien klassikkojen sivuilta. Yhdistäviä säikeitä löytyy oikeastaan ihan niihin kouluvuosien Enid Blytonin Viisikkoihin yms. asti.

Lue lisää kirja.arviosta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sarah Waters, Vieras kartanossa, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

Daniel Kehlmann: Maine (Tammi 2011)

Torstai 28.7.2011 - VN

img_6311.jpgMaine ei ole sellainen tyypillinen episodi-teos, jossa eri tarinat ja eri ihmiset kohtaavat yhtenä tiivistyneenä hetkenä, jolloin siihenastiset juonen langat sitoutuvat yhteen antaen lukijalle innostuttavan ahaa-elämyksen. Ei, sen sijaan Maineen lyhyet episodit yhdistyvät toisiinsa löyhästi ja mitättömien sivuasioiden kautta.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Daniel Kehlmann, Maine, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

José Saramago: Elefantin matka (Tammi 2011)

Tiistai 14.6.2011 - VN

img_6298.jpgPortugalin kuningas Juhana III on tuottanut itselleen norsun Intiasta. Huvin vuoksi ja status symboliksi, vähän kuin mies, jolla on jo kaikki ja jonka pitää tavalla tai toisella osoittaa olevansa alamaisiaan päätään pidempi. Täysin turhaan luksukseen kuitenkin kyllästyy pian.

Lue koko kirja-arvostelu Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: José Saramago, Elefantin matka, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, kilpailu, Umami

Mario Vargas Llosa: Vihreä talo (Tammi 2011)

Maanantai 6.6.2011 - VN

img_6295.jpgTässä Vargas Llosan varhaisessa suurteoksessa vuodelta 1965 ihmisen elämä on ennen muuta taistelua. Rikkaat taistelevat pitääkseen kautsu-kaupan hallinnassaan, jokirosvot ovat samalla apajalla mutta suuremmin riskein ja pienimmin voittomarginaalein, intiaanit taistelevat olemassaolostaan. Loppujen lopuksi kaikki taistelevat saadakseen edes hitusen onnea.

Lue kirja-arvostelu Umamista

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mario Vargas Llosa, Vihreä talo, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

Kazuo Ishiguro: Yösoittoja (Tammi 2011)

Sunnuntai 15.5.2011 - VN

img_6259.jpgKahdessa tarinassa ollaan Venetsiassa, sen turisteja täynnä olevissa ravintoloissa, joiden arkeen päästään tutustumaan ravintolamuusikoiden näkökulmasta. Turisti on lomalla, mutta turismista leipänsä tienaava tekee vain arkisen puuduttavaa työtään ympärillään kauniit kulissit.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kazuo Ishiguro, Yösoittoja, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu

Antonio Muñoz Molina: Öinen ratsumies (Tammi 2010)

Perjantai 4.3.2011 - VN

Oinen_ratsumiesÖinen ratsumies käsittelee upealla tavalla monia nyky-yhteiskunnan perusteemoja. Sellaisia kuin juurettomuus, maalta muutto, murrosikä, sukupolvien väliin aukeava ymmärtämättömyyden kuilu, tasapainoisen elämän ja uran luomisen välinen ristiriita, perhesiteiden lujuus.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Öinen ratsumies, Antonio Muñoz Molina, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

Anilda Ibrahimi: Punainen morsian (Tammi 2010)

Sunnuntai 16.1.2011 - VN

Punainen_morsianAlbanian perinteinen vuoristolaiskulttuuri on omituinen sekoitus patriarkaalisuutta ja matriarkaalisuutta. Naimaikäisten tytärten kunniallisuutta ja koskemattomuutta suojellaan lähes vainoharhaisesti. Tytöiltä puuttuu itsemääräämisoikeutta ja vapautta.

Silti miehet näyttäytyvät heikkoina vätyksinä, saamattomina ja mammojen lelliminä nahjuksina. Sellaisina joilla ei ole kodin katon alla paljoakaan sanavaltaa. Suvun naiset monessa sukupolvessa suorastaan työntävät talon miehet kylän baariin illaksi, etteivät miehet ankealla läsnäolollaan pilaa naisten hauskaa, lämminhenkistä ja virkistävää koti-iltaa.

Meillä äidit haluavat tyttärilleen mahdollisimman hyvän miehen: kiltin, luotettavan, raittiin yms. Toisin on Albaniassa. Äitejä ei paljon sureta, jos tyttären mies häiden jälkeen osoittautuu alkoholisoituvaksi luuseriksi. Mieshän nyt vaan on vieras kotonaan, naisen onni ei riipu aviomiehestä vaan lapsista. Koti kuuluu suvun naisille. Miehessä tärkeää on vain se, että hän tulee kunniallisesta perheestä, eivät hänen luonteensa tai henkilökohtaiset ominaisuutensa.

Lue lisää kirja-arvostelusta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anilda Ibrahimi, Punainen morsian, Tammi, Keltainen kirjasto, Umami

Alice Munro: Liian paljon onnea (Tammi 2010)

Maanantai 3.1.2011 - VN

Liian_paljon_onneaAlice Munro kirjoittaa hienoja novelleja. Ne ovat olevinaan kielellisesti ja juonellisesti yksinkertaisia, mutta oikeasti ne eivät sitä ole. Sen sijaan hänen lukijaystävälliset tekstinsä ovat omaperäisellä tavalla koskettavia.

Lue lisää kirja-avostelusta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alice Munro, Liian paljon onnea, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu

Herta Müller: Tänään en halunnut tavata itseäni (Tammi 2010)

Torstai 16.12.2010 - VN

img_5667.jpgKun on vaikea ja ahdistava päivä edessä, on haaveet ja tunteet karistettava tietoisuudesta.

Eletään Ceausescun Romaniassa, totalitaarisessa yhteiskunnassa, diktatuurissa. Turvallisuuspoliisin epäluotettavaksi leimaama, vaatetehtaassa työskentelevä nainen on joutunut säännöllisen poliisikuulustelun kurimukseen.

Lue lisää kirja-arvostelusta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Herta Müller, Tänään en halunnut tavata itseäni, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

Amos Oz: Älä kysy yöltä (Tammi 2010)

Sunnuntai 7.11.2010 - VN

ala_kysyAutiomaa on kirjassa lähes pääosassa. Keinotekoinen moderni pikkukaupunki Israelissa, Tel Kedar, on tyhjästä luotu keskelle kuumuutta, hiekkaa ja kaikkia ajateltavissa olevia ankaria luonnonoloja.

Lue lisää kirja-arviosta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Amos Oz, Älä kysy yöltä, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

Paul Auster: Näkymätön (Tammi 2010)

Torstai 14.10.2010 - VN

NakymatonPaul Auster vaihtaa kirjan eri osissa persoonamuotoa: ensimmäinen, nimeltään Kevät, on kirjoitettu yksikön ensimmäisessä, toinen (Kesä) yksikön toisessa ja kolmas osa (Syksy) yksikön kolmannessa persoonassa. Myös aikamuodot vaihtelevat: Kevät on imperfektissä, Kesä ja Syksy preesenssissä.

Lue lisää arvostelusta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Paul Auste, Näkymätön, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu, Umami

J.D.Salinger: Franny ja Zooey. (Tammi 2010)

Torstai 7.10.2010 - VN

FrannyJ.D.Salingerin romaani Franny ja Zooey on kovasti intellektuaalinen teos – ehkä liiankin.

Lue lisää kirja-arviosta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: J.D.Salinge, Franny ja Zooey, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu

Philip Roth: Indignation. Vintage Books (2008).

Tiistai 31.8.2010 klo 22.56 - VN

img_5331.jpgVietnamin sota on hyvin tunnettu, onhan se maailman ensimmäinen tv-sota. Siitä on kirjoitettu paljon ja tehty myös monia vaikuttavia sodanvastaisia elokuvia. Vähemmän tunnettu sota on Korean sota 50-luvun alkuvuosilta.

Philip Rothin uusimman romaanin puitteet asettaa tämä hieman pimentoon jäänyt sota. Pääpaino kirjassa on kotirintaman tapahtumilla mutta Koreassakin käydään kärsimässä ja sodan järjettömyyttä kokemassa.

Indignationin alku on sujuvaa lapsuuden kuvausta New Jerseyn köyhälistökortteleista. Marcus Messner on juutalaisen perheen lahjakas poika, joka aloittaa yliopisto-opintonsa innokkaasti ja tunnollisesti. Hän haluaa tuottaa iloa vanhemmilleen ja samalla välttää kutsunnat ja sotaan joutumisen; asetusten mukaanhan collegessa opiskelevat olivat Koreaan lähdöltä turvassa.

Monet pikku asiat lähtevät kuitenkin Marcuksen osalta menemään väärään suuntaan. Hän deittailee fiksun mutta hieman vääränlaisen tytön kanssa, ei jaksa innostua osakuntaelämästä koska haluaa mieluummin opiskella ja saa siitä epäsosiaalisen maineen, joutuu itärannikon vapaammasta ilmapiiristä tulleena hankauksiin Ohiossa sijaitsevan collegensa konservatiivisten arvojen kanssa jne. Yksittäisinä asioina moiset pienet vastoinkäymiset olisivat mitättömiä mutta pienistä puroista muodostuu lopulta yllättävänkin iso virta. Tunnollisuus ja ahkeruus eivät takaa Marcukselle auvoisia ja huolettomia opiskeluvuosia.

Indignation ja Rothin toinen mestariteos Amerikkalainen pastoraali muistuttavat toisiaan: sukupolvien välisiä törmäyksiä kuvataan raastavan kaunistelemattomasti, omaa elämäänsä – saatikka omien lastensa elämää – ei voi liikaa suunnitella tai hallita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Philip Roth, Indignation, kirja-arvostelu

John Irving: Viimeinen yö Twisted Riverillä. Tammi (2010).

Keskiviikko 28.7.2010 - VN

Eri kirjat mutta paljon yhteistä: Irvingin taannoinen Keltaisen (pokkari)kirjaston Kunnes löydän sinut ja uusin keltsi, Viimeinen yö Twisted Riverillä, muistuttavat mukavasti toisiaan.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: John Irving, Viimeinen yö Twisted Riverillä, Tammi, Keltainen kirjasto, kirja-arvostelu

Pascal Mercier: Yöjuna Lissaboniin. Tammi (2010).

Tiistai 29.6.2010 - VN

Yojuna

Kuusissakymmenissä oleva, yksinäistä, tasaista arkea elävä lukion kielten opettaja tekee irtioton. Hän päättää kesken tavallisen koulupäivän hypätä Portugaliin matkaavaan junaan, lähteä kotikaupungistaan Bernistä löytöretkelle Euroopan laidalle Lissaboniin. Sattumalta divarista löytynyt, tuntemattoman portugalilaisen kirjoittajan filosofinen pikkukirja toimii pontimena outoon päähänpistoon.  Kyseisen kirjan kirjoittaja, lääkäri Amadeu Prado, paljastuu kirjansa ensisivuilta lähtien päähenkilö Gregoriuksen sielunveljeksi.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pascal Mercier, Yöjuna Lissaboniin, Tammi, kirja-arvostelu, Umami, Keltainen kirjasto

Eila Pennanen: Tilapää. Wsoy (1968).

Tiistai 8.6.2010 klo 18.21 - VN

TilapaaEila Pennasen Tilapää tuntui kepeältä, muttei suinkaan pinnallisen viihteelliseltä. Taannoin pohdin Sieppari ruispellossa –klassikkoa arvioidessa, miten tietyn aikakauden nuorison puhekieltä pitäisi suomeksi kääntää tai tekstiksi pukea. Tilapää vei saman kysymyksen äärelle. Puhekieltä Pennanen tuskin oli edes tavoitellut mutta sujuvaa nuorison yleiskieltä tämä kyllä oli. Sitä nastaa ja eri keljua. Aitoa tai ei, en osaa sanoa, helposti teksti kuitenkin otti mukaansa. Pennasella oli outo tapa jättää kysymyslauseista kysymysmerkit pois. Miksiköhän? Ei kun siis miksiköhän.

Nuori yksinhuoltajaäiti kärvistelee entisen, nykyisen ja tulevan elämänsä välimaastossa. Veto baareihin on kova, ikioman pikkulapsen hymy kuitenkin lämmittää elämän kylmyyden keskellä ja tulevaisuudesta pitäisi osata rakentaa vakaampaa, onnellisempaa ja turvallisempaa, kuin mitä menneisyys ja nykyhetki ovat. Taustana on 60-luvun lopun Suomi, jossa Vantaa on nousemassa Helsinkiä ympäröiville pelloille, Stockalla kukkivat sääty-yhteiskunta ja luokkajako, levottomat nuoret diggaavat Neuvostoliittoa.

Henkilöhahmot ovat pääosin uskottavia ja sopivan särmäisiä. Tendenssikirjallisuutta tai ei, mutta kirjan ainoat fiksut, vakaat ja viisaat - Eero ja Petri – ovat kommunisteja. Pennanen ei silti sorru paatokseen, kepeä ja humaani tyyli säilyvät läpi kirjan. Nuorten seksuaalisuutta Pennanen kuvaa vanhoista Suomi-leffoista tutulla viittauksenomaisella ja niukalla tyylillä. Moista ei enää oikein taida mistään löytää.

Kirjan lopussa Helsingin levoton ja ankea arki vaihtuu automatkaan halki Euroopan ja Rivieran aurinkoon. Moinen tilan ja tunnelman vaihdos ei ole kirjallisesti helppo toteuttaa mutta Pennanen onnistuu silti jotenkuten. Kansainvälisen nuorison keskelläkin Tuula profiloituu täyspäisenä oman tien kulkijana.

Kirjan loppu hieman yllättää. Ainakin Aslan ry:n mielen mukainen se on. Tilapään kaltaisissa arjen kuvauksissa loppu ei tosin ole tärkeä. Tilapää on kirja, jonka hyvää kokonaisuutta edes hieman ontto loppu ei pilaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eila Pennanen, Tilapää, kirja-arvostelu

Orhan Pamuk: Viattomuuden museo. Tammi (2008).

Keskiviikko 19.5.2010 - VN

viattomuuden_museo.jpgOnko vaikea rakkaus Kemalille vain koukuttava päihde? Voihan myös työstä, seksistä, uskonnosta, rahasta, ruuasta, vallasta jne. muodostua ihmiselle päihde. Miksei rakkaudestakin?

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Orhan Pamuk, Viattomuuden museo, kirja-arvostelu, Keltainen kirjasto, Tammi, Umami

J.D. Salinger: Sieppari ruispellossa. Tammi (1951).

Torstai 22.4.2010 - VN

Hiljattain kuolleen J.D.Salingerin Sieppari ruispellossa- klassikosta on otettu jälleen uusi painos. Keltaisessa kirjastossa teos on ilmestynyt kahteen kertaan, kahtena eri suomennoksena. Tämä nyt otettu painos on jälkimmäisestä, Arto Schroderuksen suomennoksesta vuodelta-04.

Lue lisää Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tammi, kirja-arvostelu, Keltainen kirjasto, Sieppari ruispellossa, J.D. Salinger

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »