Anilda Ibrahimi: Punainen morsian (Tammi 2010)

Sunnuntai 16.1.2011 - VN

Punainen_morsianAlbanian perinteinen vuoristolaiskulttuuri on omituinen sekoitus patriarkaalisuutta ja matriarkaalisuutta. Naimaikäisten tytärten kunniallisuutta ja koskemattomuutta suojellaan lähes vainoharhaisesti. Tytöiltä puuttuu itsemääräämisoikeutta ja vapautta.

Silti miehet näyttäytyvät heikkoina vätyksinä, saamattomina ja mammojen lelliminä nahjuksina. Sellaisina joilla ei ole kodin katon alla paljoakaan sanavaltaa. Suvun naiset monessa sukupolvessa suorastaan työntävät talon miehet kylän baariin illaksi, etteivät miehet ankealla läsnäolollaan pilaa naisten hauskaa, lämminhenkistä ja virkistävää koti-iltaa.

Meillä äidit haluavat tyttärilleen mahdollisimman hyvän miehen: kiltin, luotettavan, raittiin yms. Toisin on Albaniassa. Äitejä ei paljon sureta, jos tyttären mies häiden jälkeen osoittautuu alkoholisoituvaksi luuseriksi. Mieshän nyt vaan on vieras kotonaan, naisen onni ei riipu aviomiehestä vaan lapsista. Koti kuuluu suvun naisille. Miehessä tärkeää on vain se, että hän tulee kunniallisesta perheestä, eivät hänen luonteensa tai henkilökohtaiset ominaisuutensa.

Lue lisää kirja-arvostelusta Umamista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anilda Ibrahimi, Punainen morsian, Tammi, Keltainen kirjasto, Umami