Philip Roth: Indignation. Vintage Books (2008).

Share |

Tiistai 31.8.2010 klo 22:56 - VN


img_5331.jpgVietnamin sota on hyvin tunnettu, onhan se maailman ensimmäinen tv-sota. Siitä on kirjoitettu paljon ja tehty myös monia vaikuttavia sodanvastaisia elokuvia. Vähemmän tunnettu sota on Korean sota 50-luvun alkuvuosilta.

Philip Rothin uusimman romaanin puitteet asettaa tämä hieman pimentoon jäänyt sota. Pääpaino kirjassa on kotirintaman tapahtumilla mutta Koreassakin käydään kärsimässä ja sodan järjettömyyttä kokemassa.

Indignationin alku on sujuvaa lapsuuden kuvausta New Jerseyn köyhälistökortteleista. Marcus Messner on juutalaisen perheen lahjakas poika, joka aloittaa yliopisto-opintonsa innokkaasti ja tunnollisesti. Hän haluaa tuottaa iloa vanhemmilleen ja samalla välttää kutsunnat ja sotaan joutumisen; asetusten mukaanhan collegessa opiskelevat olivat Koreaan lähdöltä turvassa.

Monet pikku asiat lähtevät kuitenkin Marcuksen osalta menemään väärään suuntaan. Hän deittailee fiksun mutta hieman vääränlaisen tytön kanssa, ei jaksa innostua osakuntaelämästä koska haluaa mieluummin opiskella ja saa siitä epäsosiaalisen maineen, joutuu itärannikon vapaammasta ilmapiiristä tulleena hankauksiin Ohiossa sijaitsevan collegensa konservatiivisten arvojen kanssa jne. Yksittäisinä asioina moiset pienet vastoinkäymiset olisivat mitättömiä mutta pienistä puroista muodostuu lopulta yllättävänkin iso virta. Tunnollisuus ja ahkeruus eivät takaa Marcukselle auvoisia ja huolettomia opiskeluvuosia.

Indignation ja Rothin toinen mestariteos Amerikkalainen pastoraali muistuttavat toisiaan: sukupolvien välisiä törmäyksiä kuvataan raastavan kaunistelemattomasti, omaa elämäänsä – saatikka omien lastensa elämää – ei voi liikaa suunnitella tai hallita.

Avainsanat: Philip Roth, Indignation, kirja-arvostelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini