Miten Vanha Rauma pelastui

Tori on paitsi kaupungin sydän niin usein myös keskeisin kauppapaikka. Ehkä siksi torit ovat alituisessa vaarassa tulla pilatuiksi uusilla rumilla kauppakeskuksilla. Wiklundin tavaratalo Turun torilla, Rewel-Center Vaasan torilla, Makkaratalo Helsingin Rautatientorilla, Gutzeitin talo Henlsingin Kauppatorin kupeessa. Siinä surullista listaa tältä saralta.

Tällä hetkellä Raumalla puhutaan torin katoksista ja Öysti-kioskista. Mutta nelisenkymmentä vuotta sitten todellinen, aivan eri mittaluokan katastrofi uhkasi Raumaa. Silloin suunniteltiin Vanhan Rauman repimistä maan tasalle ja kaupungin radikaalia modernisointia. Torin ja Anundilanaukion välinen alue oli tarkoitus korvata tavaratalokorttelilla. Turhaa mainitakaan, että muotokielenä olisi ollut tasakattoinen matala laatikko.

Joissain Vanhaa Raumaa käsittelevissä kirjoissa ja lehtijutuissa puhutaan itsepäisestä mummosta tai itsepäisistä mummoista, jotka pelastivat tuolloin Vanhan Rauman kieltäytymällä myymästä taloaan. Nämä kertomukset ovat pitkälti totta mutta hieman kuitenkin kaupunkilegendaa on mukaan sekoittunut.

Keskustelin taannoin nimittäin henkilön kanssa, jonka äiti oli joutunut olemaan 60-luvulla myrskyn silmässä ja tapahtumien keskipisteessä. Torin ja Koulukadun välissä sijaitsevassa Siuruksen talossa asunut keski-ikäinen perheenäiti oli se itsepintainen henkilö, joka ei taloaan sitä hamuaville pankeille ja gryndareille suostunut myymään. Näin tuhosuunnitelmat jäivät toteutusta vaille. Romanttinen kuva mummosta/mummoista Vanhan Rauman pelastajina ei siis ihan vastaa todellisuutta.

Joka tapauksessa kyseiselle naiselle kyseisen talon seinään voisi kiinnittää pienen muistolaatan.

Jos joskus kuljet Kajaanissa, niin käy ihmeessä Kajaanin linnan raunioilla. Niiden päälle ja yli on rakennettu maantiesilta. Uskomatonta! Eittämättä rakennushistoriallisen tuhon tämän hetkinen Suomen ennätys. Vain Vanhan Rauman tuhoamisella olisi pystytty pistämään pahemmaksi.