Paula Porkka: Eurooppa meno-paluu. Wsoy (1989).

Share |

Tiistai 25.8.2009 klo 12:29 - VN


MenopaluuYle Radio 1 on lähettänyt nyt elokuussa Radiopersoona-ohjelmassaan toimittaja Paula Porkan vanhoja reportaaseja 1960-luvulta. Satuin kuulemaan muutaman ja muistin, että kirjahyllyssäni on kyseisen entisaikojen luotetun ulkomaankirjeenvaihtajan muistelmateos.

Neuvostoliitossa puhalsivat muutoksen tuulet ja Suomen integraatio EY:hyn oli 1980-luvun lopussa tiivistymässä. Siksi Porkan kirja Eurooppa meno-paluu tuli tuoreeltaan hankittua ja luettua. Muistan kahdenkymmenen vuoden takaisesta lukukokemuksesta sen, että kehitysmaat ja Lähi-itä varastivat kirjassa mielestäni liian ison osan. Eurooppaan ja sen asioihin mieleni halasi, ei ulkopuolelle!

Nyt vuonna 2009 tilanne oli päinvastoin, kirjan parasta antia olivat juuri Porkan muistelmat Tunisiasta, Algeriasta ja Lähi-idästä. Suomessahan seurataan ja tunnetaan liian vähän arabimaita ja islamia. Porkan reportaasit täyttävät tätä aukkoa yllättävän hyvin vielä 40 vuotta syntymisensä jälkeenkin.

Maailmanpolitiikassa ja kehitysasioissa on tapahtunut sitten Porkan ajoista tietenkin paljon. Varsinkin kyynisyys ja itsekkyys ovat kasvaneet, ja YK:n asema puolestaan heikentynyt.

Eurooppa meno-paluussa on paljon kiinnostavia muistoja ja yksityiskohtia sekä Porkan omasta elämästä että kansainvälisen politiikan silloisista toimijoista. Toisinaan isojakin asioita ohitetaan viittauksenomaisesti mutta pääsääntöisesti kirja pysyy hyvin kasassa. Porkka yritti kirjeenvaihtajan työssä päästä pintaa syvemmälle. Paljon onnistumisiakin hän saavutti tällä saralla ollen varmasti yksi alansa parhaista, mutta silti en voi olla saamatta välillä vaikutelmaa, että vieraissa kulttuureissa länsimaalaiset elivät ja seurustelivat omissa pienissä piireissään. Hotelleissa, lehdistökeskuksissa, diplomaattivastaanotoilla, julkisten kulkuneuvojen ensimmäisessä luokassa.

Parasta Porkan kirjassa on sellaisen maailman kuvaaminen jota ei enää ole. Sivistys, omaperäisyys, toisten kunnioittaminen, elämäntapojen ja -kokemuksien heterogeenisyys ovat maailmassa ohentuneet, niin yksilöistä kuin maista ja kulttuureista puhuttaessa.

Avainsanat: Paula Porkka, Eurooppa meno-paluu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini