V.S. Naipaul: Talo Mr Biswasille. Otava (1961).

Share |

Maanantai 10.8.2009 klo 13:40 - VN


Talo_Mr.Oletko koskaan ollut Trinidadissa? Jos tuon Karibian eksoottisen saaren kulttuuri on sinulle kovin tuttu, niin kysytään vielä haastavampaa: Kuinka hyvin tunnet Trinidadin pienen intialaisperäisen vähemmistön arkielämää ja sen hindulaisuuden läpitunkemaa kulttuuria?

Kuinka ihmeellinen asia onkaan, että joku osaa sanojen avulla siirtää minut noin vieraan kiehtovaan maailmaan?!

Talo Mr Biswasille on mukavan maanläheinen ja elämän makuinen kirja. Juonen käänteet, kerronta, yksittäiset detaljit, henkilöhahmogallerian kiehtovuus, sattumukset, persoonallisten henkilöiden tunteet ja sisimmät ajatukset – no, koko kirja kaikkinensa – on rikas, runsas, ylenpalttisen pursuava ilotulitus. Mutta silti arkinen ja käsinkosketeltavan uskottava. Mitään yliluonnollista tai sadunomaisen räikeää ei tapahdu, kuten vaikkapa Gabriel Carcia Marquesin kirjoissa on tapana. Peruskäsittelytapa ja –lähtökohta ovat erilaisia, vaikka kummankin kirjat pursuavat Elämää.

Talo Mr Biswasille on mielestäni hyvin humaani kirja. Minulle sen perussanoma on, että pohjimmiltaan ihminen on kaikkialla maan päällä samanlainen. Trinidadin intialaisperäisen väestön kulttuuri, uskonto ja tavat herättävät suomalaislukijassa ihmetystä ja vierastamisen tunteita, mutta Naipaul kuvaa hyvin ja viestittää tehokkaasti, kuinka tämän kaltaisten pintakerrosten alta löydettävissä oleva ihminen on loppujen lopuksi samanlainen kuin minä ja muut viisi miljardia muuta. Onnistuakseen tässä Naipaul joutuu olemaan hyvin hyvin rehellinen. Itse vaikutuin juuri tästä kirjailijan rehellisyydestä. Jos ja kun Mr Biswas on Naipaulin alter ego, niin hän ei todellakaan anna itsestään ja sisimmästään mitään siloteltua kuvaa!

Yhteisöllisyydestä puhutaan tätä nykyä paljon. Tämä kirja antaa virikettä asian pohtimiseen. Yhteisöllisyyden hyvät ja huonot puolet tulevat monipuolisesti esiin. Mr Biswas elää oman tilan ja jaetun tilan jännitteessä. Hän tarvitsee molempia, vaikkei myönnäkään muuta kuin oman tilan tarpeensa. Vaimon ja Hanuman Housen väen kohdalla tilanne näyttäytyy päinvastaisena.

Avainsanat: V.S. Naipaul, Talo Ms Biswasille


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini